Pages

14 Mart 2010 Pazar

Michael I. Posner


Michael I. Posner 12.09.1936 –
Marcus E .Raichle

Washington Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Michael Posner nöroloji dalında seçkin bir araştırmacıdır. Posner'a 2009 , Ulusal Bilim Madalyası verilmiştir.

Michael Posner ve yine Washington Üniversitesi'nden nörolog Marcus E .Raichle dışarıda herhangi bir madde olmadan zihnimizde görüntünün oluşabileceğini ve maddenin bir algı olduğunu şöyle açıklamışlardır:

Gözlerinizi açın, bir manzara hiç çaba göstermeden sizin görüntünüzü doldurmaktadır; gözlerinizi kapatın ve o manzarayı düşünün. Bu şekilde o manzaranın bir görüntüsünü çağırabilirsiniz, kesinlikle sizin gözlerinizle gördüğünüz manzara kadar canlı, kesintisiz ya da eksiksiz değildir. Fakat hala manzaranın temel özelliklerine sahip olan niteliktedir. Her iki durumda da manzaranın bir görüntüsü zihinde oluşmaktadır. Gerçek görsel deneyimlerle oluşan görüntü, hayal edilen bir görüntüden ayırt edilebilmesi bakımından "algı" olarak adlandırılmaktadır. Algı retinaya çarpan ve daha sonra beyinde işlemden geçirilecek olan sinyalleri gönderen ışığın ürünü olarak oluşmaktadır. Fakat bu sinyalleri göndermek için hiçbir ışık retinaya çarpmadığında bir görüntüyü nasıl oluşturabilmekteyiz? 
(Michael I. Posner, Marcus E .Raichle, Images of Mind, Scientific American Library, New York 1999, s. 88)