Pages

4 Ağustos 2010 Çarşamba

Karl H. Pribram



25 Şubat 1919 Avusturya - 

Stanford Üniversitesi ve Radford Üniversitesi'nde psikoloji ve psikiyatri profesörü olan Pribram aynı zamanda Georgetown Üniversitesi'nde de profesördür.

Karl Pribram bilim ve felsefe dünyasında, algıyı hissedenin kim olduğu ile ilgili çok önemli arayışa şöyle dikkat çekmiştir:

"Yunanlılardan beri, filozoflar "makinenin içindeki hayalet", "küçük insanın içindeki küçük insan", vb. üzerine düşünüp durmuşlardı. "Ben" -yani beyni kullanan varlık- nerededir? Asıl bilmeyi gerçekleştiren kim? Assisi'li Aziz Francis'in de söylemiş olduğu gibi: "Aradığımız şey bakanın ne olduğudur.""

Ayrıca Karl Pribram yaptığı araştırmalar sonucunda beynin Holografik olarak çalıştığını bularak “eğer beyinlerimizdeki gerçeklik görüntüsü aslında bir görüntü değil de bir hologramsa bu neyin hologramıydı? Hakiki gerçeklik nedir? Gözlemci tarafından gözlenen ve görünüşe göre olan nesnel dünya mı,yoksa plaka / beyin tarafından kayıtlanan girişim desenleri mi?” sorusuna nesnel gerçekliğin (kahve fincanları,dağ manzaraları,sandalye masa…vb) belki de gerçekte var olmayan tınlayan engin dalga boyları senfonisinin ancak bizim duyularımıza ulaştıktan sonra bildiğimiz dünyaya dönüşen bir frekanslar ülkesi şeklinde var olduğu biçiminde cevaplandırdı. Yani beyin Karl Pribram'a göre, holografik bir evrenin içerdiği bir hologramdır.