Pages

1 Ocak 2011 Cumartesi

Aziz Augustinius ( Aurelius Augustinius )


Aziz Augustinius ( Aurelius Augustinius )
354 - 430

Augustinus, batı düşüncesi içinde ünlü ve etkili filozoflarındandır. Kendisinden sonra modern felsefe de tartışılacak olan pek çok tartışmayı Augustinus'un yürüttüğü görülür.

Putperest bir baba olan Patricius ve Hıristiyan bir anne olan Monica’nın çocuğudur. Roma imparatorluğunda doğdu. Önceleri Kitab-ı MUkaddese inanmıyordu ve Mani dinini seçmişti. Ama 386 yılında Hıristiyanlığı kabul etmiştir.

En önemli eserlerinden biri olan İtiraflar kitabında zaman kavramını çok detaylı inceleyen Augustinius'a göre, kavradığımız ve bildigimiz Zaman ile gerçek Zaman birbirinden ayrı şeylerdir.

İnsan kavrayışı Zamanın gercekligine ulasamaz bir niteliktedir.İnsan yalnızca zamanın gecişini algılayabilir. Gecmiş zaman, gelecek zaman ve şimdiki zaman bölümlemeleri, gerçekliği olmayan, zihnimizin tasarımları olan zaman birimleridir.

Augustinus'un etkileyici bir akıl yürütmeyle Geçmiş zamanın artık varolmadığını, Gelecek zamanın ise henüz varolmadığını, elimizde kalan tek zaman olarak Şimdiki zamanında boyutlarını belirleyemediğimiz için bilemeyeceğimizi belirtir. Ölçüp birimlere ayırdığımız Zaman, geçişini algıladığımız Zaman'dır, oysa zamanın geçip geçmedigini, ya da kendisinde zamanın ne olduğunu bilmiyoruz. Zaman bizim için öncesiz ve sonrasız bir akıştır, ve bu nedenle biz bu akışın niteliğini, yönelimini, yayılımını, boyutlarını bilmeyiz; gercek zaman her zaman dışımızda kalır."

Ünlü fizikçi Stephen Hawking'te Zamanın Kısa tarihi adlı kitabında Augustinius tan şöyle bahseder:

"Zaman kavramının evrenin başlangıcından önce hiçbir anlamı yoktur. Bu noktaya ilk olarak Aziz Augustinius işaret etmiştir. Augustinius, Allah evreni yaratmadan önce ne yapıyordu diye soranlara '... zamanın, Allah'ın yarattığı evrenin bir özelliği olduğunu, ondan önce zamanın olmadığını' söylerdi. (1)

Ayrıca Augustinius tarihi yorumlarken insan topluluklarının ikiye ayrıldığını söyler. Bir grup maddeye tapar (materyalist) ve diğer grup ise Allah'a inanır. Tarih boyunca bu iki düşünce çatışmıştır der. Materyalist gruplara örnek olarak Asur ve Roma medeniyetlerini örnek verir. Allah'a inananlar olaraksa Hz.Musa ve yanındaki Yahudileri ve dönemindeki Kiliseyi örnek verir. Asur ve Roma gibi devletler yıkılıp giderler. Ancak Allah tarftarları sonunda mutlaka hakim olacaklarıdr der.


Kaynak:

1- Stephen Hawking, Zamanın Kısa Tarihi, sf 24

Ahmet Cevizci, Paradigma Felsefe Sözlüğü, 1. Baskı, Paradigma Yayıncılık, 2006.